PartyzanciAK » Stanowisko Zarządu Głównego

Stanowisko Zarządu Głównego

Stanowisko Zarządu Głównego w Warszawie

PDFDrukujEmail

Prezes Zarzadu Głównego odpowiedział nam w ostatnim piśmie, że według Statutu mogą zająć stanowisko tylko wtedy, gdy Okręg zajmie jakiekolwiek stanowisko. Póki co to kolejny miesiąc pan Brodowski umawia się z presesem Zapała na rozmowy wyjaśniające, ale jeszcze nie ustalił daty spotkania. Jesteśmy cierplii ze wzgledu  na wiek Pana Prezesa Okręgu i czekamy może juz nie kolejny rok na przyjęcie naszych wyjaśnień.

KŁOPOTY WIDEJKI I KOSTECKIEGO 2

P r o t o k ó ł

Z posiedzenie Związku Światowego Żołnierzy Armii Krajowej Oddział w Nowym Targu w dniu 13.04.1991r.
Obecni:
1.Tadeusz Morawa    - prezes
2.Eugieniusz Borowski –v-ce prezes 1
3.Władysław Sowa                   prezes 2
4.Jan Marian Kacwin – sekretarz
5.Eugieniusz Frajdenberg    -członek Zarządu –skarbnik
6.Stanisław Nycz                                -         II-
7.Józef Kołodziej                      Zastępca Przewodniczącego Kom.Socj.
8.Władysław Zegardowicz       Członek Komisji Socjalnej

Na posiedzenie został zaproszony Dyr. Sz.Nr.11 L. Mendyka......

Józef Kołodziej i Władysław Sowa zwrócili uwagę, że na drukach z zaproszeniami  jest napis starej pieczątki/ bez słowa Światowy/. Powyższa uwaga zaniepokoiła Członków Zarządu, ponieważ inne osoby nie związane z Oddziałem N.T./Paszyński Jacek i „spółka”/ chcą pod szyldem, naszym wprowadzić na tę uroczystość zakładany przez nich żołnierzy Ogólnopolskiego Związku Żołnierzy AK. Jest mocno podejrzanym, że  wyżej wymienieni maja kontakt z grupą  „Ogniowców”  z Zakopanego, która nie jest uznawana przez Zarząd Główny AK w  Warszawie.

czytaj wiecej......

PROTEST DO ZARZĄDU OKRĘGU ŚZŻ AK W KRAKOWIE

Protest
                                                   Do
     Światowy  Związek  Żołnierzy   Armii    Krajowej                                      Okręg Małopolska     31-540: Kraków      Ul: Rzeźnicza 2A

Dowiedzieliśmy się, że członkowie ŚZŻAK w Krakowie wybierają się w lutym 2013r. do Waksmunda, aby czcić imię partyzanta J. Kurasia „Ognia”.

Strzegliśmy by mordercy, gwałciciele i zdrajcy współpracujący z NKWD i UB oraz likwidujący żołnierzy Armii Krajowej - nie kalali naszych szeregów.

Postrzegamy ten gest jako zniewagę, gdyż dzięki członkom naszego nowotarskiego oddziału, żaden ogniowiec – pomimo nacisków (od powstania stowarzyszenia) nie należał do ŚZŻ AK.

Niejednokrotnie informowaliśmy Pana Prezesa Brodowskiego o tych faktach i dokumentach je potwierdzających. Prosiliśmy o zainteresowanie IPN śledztwem w sprawie jego mordów.

Dziwi nas fakt nie uczestniczenia Okręgu Małopolska ŚZŻ AK w corocznych, sierpniowych odpustach partyzanckich akowskich w Szczawie.

Trudno jest nam pogodzić się z faktem gloryfikowania  przez nasz Okręg J. Kurasia „Ognia” -dezertera z AK, członka PPR, kierownika UB w Nowym Targu, mordercy żołnierzy AK i bezbronnych cywili.                                                                             Poprzedni Prezes Okręgu Guzikowski przewraca się w grobie na to co teraz wyprawiacie.

Z poszanowaniem  Koło  Nowy Targ
 Załączamy parę pism poprzednich władz ŚZŻ AK z Warszawy i Krakowa do rozwagi. Nasi nieżyjący już członkowie związku –akowcy mawiali:

Głupców nie trzeba siać – sami się rodzą”

Kanały RSS